Article Image

Mennyibe kerül a spaletta készítése?

Ismerje meg a spaletta készítés árait, típusait, illetve kivitelezési lehetőségeket és tippeket, hogy informált döntést hozhasson.
Kérj ajánlatokat
Egyedi spaletta készítésre keresel szakit??Kérj ajánlatokat

Egyre népszerűbb az ablakokra spalettákat szereltetni, különösen azokban a régiókban, ahol az épületek hőszigetelése és árnyékolása esztétikai és funkcionális szempontból is fontos. 

Gyorsmenü:

Mi az a spaletta és milyen funkciókat lát el?

A spaletta egy az épület külső falára szerelt árnyékoló szerkezet, ami az ablakok és az ajtók felett helyezkedik el. Funkciói közé tartozik a napfény és a hő közvetlen bejutásának megakadályozása, mely által csökken a klímaberendezések terhelése, így az energiaszámla is. Továbbá védelmet nyújt az eső és a hó ellen is. Egy jól megtervezett spaletta harmonikusan illeszkedik az épülethez és növeli annak esztétikai értékét.

Mikor érdemes spalettát készíttetni?

Általában új építésű ingatlanoknál, vagy egy nagyobb felújítás esetén érdemes spalettát felrakatni. A spaletta kiváló értéknövelő befektetés is lehet, mivel a potenciális vevők az energiahatékonyságot és az esztétikai vonzerőt egyaránt értékelik.

A spaletta készítésének alapvető lépései

Első lépésként egy építész vagy tervező elkészíti a spaletta terveit a pontos méretekkel, meghatározva a stílust és az alapanyagokat (például fa, alumínium, vagy kompozit anyagok). Egy átlagos spaletta mérete például 1 méter magas és 50 cm széles. A tervezés ára körülbelül 30.000 ft, amennyiben egyedi tervezésről van szó, természetesen többe kerül.

A tervezést követően az engedélyeztetési folyamat következik, ami főleg nagyobb városokban vagy szigorúan szabályozott övezetekben szükséges. 

Jelenleg nagyon népszerű választás a lamellás kivitelű spaletták.

Jelenleg a lamellás kivitelű spaletták nagyon népszerűek.

Mi a spaletta előnyei?

A spaletta nem csupán egy esztétikai elem, hanem a komfortérzet is növekszik általa. Nézzük, milyen konkrét előnyökkel jár egy jól megtervezett spaletta.

Energiatakarékosság és hőszigetelés

Az egyik legnagyobb előny, amit a spaletták nyújtanak, az energiatakarékosság. A napfény közvetlen beáramlásának csökkentésével a spaletták jelentősen mérsékelhetik az épületek belső hőmérsékletének ingadozását. A spaletták használata akár 10-25%-kal is csökkentheti a klímaberendezések működtetésének költségeit.

Védelem az időjárási elemekkel szemben

A spaletták védelmet nyújtanak nemcsak a nap, hanem az eső, hó és a jéggel szemben is. Ezzel hosszabb élettartamot biztosítanak az ablakoknak és ajtóknak és csökken az épület karbantartási költsége. 

Növeli az ingatlan piaci értékét

Egy spaletta nemcsak hogy javítja az épület külső megjelenését, de a funkcionális előnyei is vonzóbbá teszik az ingatlant a piacon.

Esztétikai érték

A spaletták különféle anyagokból és színekben elkészíthetők. A modern, letisztult design-tól a hagyományos, díszített kivitelekig széles a választék, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az épületéhez legjobban illő megoldást.

A spaletta típusa: deszkás vagy táblás kivitel?

Mindkét stílus egyedi karaktert és funkciót nyújt, de fontos megérteni azok jellemzőit és előnyeit, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg. 

Deszkás kivitel

A deszkás kivitelű spaletták esetében a lamellák - vagyis a "deszkák" - egymástól meghatározott távolságra helyezkednek el, lehetővé téve a fény és a levegő áramlását azok között. Ez a kivitel különösen jól illeszkedik a modern, minimalista építészeti stílusokhoz, ahol a tiszta vonalvezetés és a természetes fény maximális kihasználása a cél. A deszkák lehetnek vízszintesen vagy függőlegesen elrendezve, attól függően, hogy milyen vizuális hatást szeretnénk elérni. A deszkás kivitel jó választás lehet például olyan helyiségekben, ahol szeretnénk biztosítani a privát szférát, miközben mégis beáramlik a fény. Az ilyen típusú spaletta általában 120.000 forinttól elérhető, természetesen az alapanyagoktól és a mérettől függően.

Táblás kivitel

Ezzel szemben a táblás kivitel teljes méretű lapokból áll, amelyek egybefüggő felületet alkotnak. Ez a típus ideális azok számára, akik maximális árnyékolást és védelmet szeretnének a napfény ellen. A táblás spaletták kiválóan alkalmasak nagyobb ablakfelületek vagy déli tájolású épületek esetében, ahol a napfény közvetlen beáramlása jelentősen növelheti a belső hőmérsékletet. Továbbá, ez a kivitel lehetővé teszi egy egységes, zárt külső megjelenés kialakítását, ami jól illeszkedik hagyományosabb építészeti stílusokhoz is. A táblás spaletta ára valamivel magasabb, általában 150.000 forinttól indul, az anyagok és a konstrukció bonyolultsága miatt.

Mind a deszkás, mind a táblás kivitel esetén fontos figyelembe venni az épület architektúráját és az ott élők igényeit. A döntés során érdemes szakértővel konzultálni, aki segít meghatározni az adott helyszínre és az elvárásokra leginkább alkalmas megoldást.

Táblás zsalugáter is gyakori mediterrán árnyékolási választás, mely csakis teljes kinyitásával engedi be a fényt és friss levegőt.

Táblás zsalugáter is gyakori mediterrán árnyékolási választás, mely csakis teljes kinyitásával engedi be a fényt és friss levegőt.

A spaletta készítés ára

Itt bemutatjuk, milyen költségekkel kell számolni és milyen elemekből áll össze a végső ár.

Mennyibe kerül a spaletta készítése?

A spaletta készítésének árát befolyásolja a típus és a méret, a  felhasznált anyagok, valamint a telepítés bonyolultsága. Az árak jellemzően 100.000 forinttól kezdődnek az egyszerűbb modellek esetében, és akár 500.000 forintot is elérhetik a magas minőségű anyagokból készült egyedi darabok. 

Anyagköltségek

Az anyagköltségek jelentősen befolyásolják a spaletta árát, a legnépszerűbb a fából készült árnyékoló.  A választott anyagok fajtája  (pl. fa, alumínium, műanyag) és minősége, valamint a szükséges mennyiség alapvetően meghatározza a költségvetést. A fa anyagok általában olcsóbbak, míg az alumínium drágább, de tartósabb és kevesebb karbantartást igényel. Egy átlagos spaletta esetén az anyagköltség az összköltség 30-50%-át képezi. 

Fa típusok 

Fa típus

Várható élettartam

Becsült költség m²-enként

Fenyő

10-15 év

15.000 - 20.000 forint

Tölgy  

25-30 év

25.000 - 30.000 forint

Cseresznye

20-25 év

22.000 - 27.000 forint

Mahagóni 

30-35 év  

30.000 - 35.000 forint

Bükk 

15-20 év 

18.000 - 23.000 forint

Akác

20-25 év  

20.000 - 25.000 forint

Az első táblázat a különböző faanyagokat mutatja be azok várható élettartamával és becsült költségeivel együtt m²-enként.

Munkadíjak

A munkadíj a spalettakészítés során az egyik legnagyobb költségelem. Ez magában foglalja a tervezést, a gyártást és a telepítést. A munkadíj nagymértékben függ a projekt bonyolultságától és az igénybe vett munkaórák számától. A szakember óradíja változó, de általában 5.000-15.000 forint között mozog óránként. A munkadíj általában a teljes költségvetés 40-60%-át teszi ki.

Egyéb kiadások

Ezenfelül számolni kell különféle egyéb kiadásokkal is, mint például szállítási költségek, esetleges engedélyeztetési díjak, vagy a munkaterület előkészítése.

A spaletta készítésének ára tehát számos változótól függ, és minden projekt egyedi. A legjobb ár-érték arány eléréséhez fontos alaposan megtervezni a projektet, több ajánlatot kérni, és olyan anyagokat választani, amelyek hosszú távon is megállják a helyüket mind funkcionalitás, mind esztétika szempontjából.

A méret és kivitelezés alapján számított költségek

Spaletta kialakítása  

Méret (szélesség x magasság, m) 

Projekt költsége (anyagokkal és szereléssel)

Egyszerű fenyő spaletta

1.0 x 0.5

80.000 - 100.000 forint

Díszes tölgy spaletta

1.5 x 0.5          

120.000 - 140.000 forint

Modern cseresznye spaletta 

2.0 x 0.5     

150.000 - 180.000 forint

Klasszikus mahagóni spaletta

2.0 x 0.5

200.000 - 230.000 forint

Minimalista bükk spaletta

1.0 x 0.5

90.000 - 110.000 forint

Rusztikus akác spaletta

1.5 x 0.5

130.000 - 150.000 forint

A második táblázat különböző méretű és stílusú spalettákat mutat be, segítve a tájékozódást az árnyékoló kiválasztása előtt.   

Hogyan válasszunk szakembert vagy vállalkozót?

Mivel a spaletta készítése komoly beruházás és hosszú távú hatással van otthonunkra, a megfelelő szakember kiválasztása létfontosságú a kívánt eredmény elérése érdekében. Íme néhány  szempont, amely segíthet a legjobb döntés meghozatalában.

Szakmai tapasztalat és referenciák

Fontos, hogy a vállalkozó nagy tapasztalattal rendelkezzen, ismerje a legjobb gyakorlatokat és technikákat. Érdemes tájékozódni a korábbi ügyfelektől, hogy mennyire voltak elégedettek a munkával, milyen volt a kommunikáció, hogyan alakult a határidők betartása.

Árajánlatok és részletes szerződés

Kérjen árajánlatot több vállalkozótól is, hogy összehasonlíthassa az árakat és a kínált szolgáltatásokat. Erre kiváló online felület a Qjob.hu szakemberkereső portál, ahol egyszerre és gyorsan lehet ajánlatot kérni több szakembertől az adott munkára. Ne dőljön be a meglepően alacsony ajánlatoknak, mivel ezek gyakran rejtett költségeket vagy alacsonyabb minőségű munkát jelenthetnek. Ügyeljen arra, hogy az árajánlat részletesen tartalmazza az anyagköltségeket, munkadíjakat és az időközben felmerülő egyéb kiadásokat. Egy jól megfogalmazott szerződés, amely rögzíti a munka határidejét, a fizetési feltételeket és a garanciákat, segít elkerülni a későbbi nézeteltéréseket.

Hol keressünk szakembert?

Amikor spalettát szeretnénk készíttetni, a megfelelő szakember vagy vállalkozó kiválasztása kulcsfontosságú. A leggyakrabban használt két forrás a kereséshez az online platformok és a szakemberkereső portálok, mint például a Qjob.

Online keresés az interneten

Az internet kiváló hely a kezdéshez, mivel számos weboldal, közösségi média platform és fórum kínál lehetőséget a szakemberek keresésére. A Google-lal való keresés egyszerű módja annak, hogy megtaláljuk a közelünkben lévő szakembereket, mivel a helyi vállalkozók gyakran hirdetik szolgáltatásaikat online.

Qjob - a szakemberkereső portál

A Qjob.hu egy szakemberkereső portál, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjünk különböző szakmák képviselőivel, beleértve azokat is, akik spaletták készítésére specializálódtak. A platform lehetőséget ad arra, hogy részletesen átböngésszük a szakemberek profiljait, megtekintsük a munkáikat, elolvassuk az ügyfélértékeléseket és több szakembertől kérjünk árajánlatot.

Összefoglalva, a spalettát készítő szakemberek keresésekor az online lehetőségek széles skáláját érdemes kihasználni. 

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen tényezők határozzák meg a spaletta készítés költségét?

Ezek többek között a faanyagok típusa, a spaletta mérete, a kiválasztott kivitel, valamint a szerelés. Az anyagköltségek és a munkadíjak mellett tervezési díjjal is lehet számolni, amennyiben szükséges. 

Hogyan lehet csökkenteni a kiadásokat?

Érdemes több szakembertől is árajánlatot kérni és összehasonlítani azokat, és megfontoltan választani az anyagokat. Gyakran olcsóbb alternatívák is elérhetőek, amelyek hasonló esztétikai és funkcionális előnyöket nyújtanak, mint a drágább anyagok. Ezenkívül a projekt időzítése is befolyásolhatja a költségeket, mivel az építőipari szezonon kívül eső időszakokban gyakran alacsonyabbak a díjak.

Melyek a leggyakrabban használt anyagok?

A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik a fa, az alumínium és a PVC. Mindhárom anyagtípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai az ár, tartósság és karbantartási igény szempontjából. Az alumínium például különösen ellenálló az időjárási viszonyokkal szemben, míg a fa természetes megjelenést biztosít.

Mennyi időt vesz igénybe általában egy spaletta készítése?

Egy egyszerű projekt esetében a tervezéstől a kivitelezésig tartó idő általában 2-4 hét, míg bonyolultabb vagy nagyobb méretű spaletták esetén ez az időszak elérheti a 6-8 hetet is. A gyártási és felszerelési munkálatok időtartama szintén befolyásolja, mennyi idő alatt valósul meg a teljes projekt.

Julianna, cikk szerkesztő
Tapasztalt szövegszerkesztő
Julianna, aki a "Spaletta készítés ára" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést