Article Image

Mennyibe kerül egy passzívház építése?

Ismerje meg, milyenek ma a passzívház építés árak, hogyan építhet energiatakarékos otthont magas színvonalon, mi befolyásolja a költségeket és hogyan keressünk szakembert.
Kérj ajánlatokat
Passzívház építését tervezel??Kérj ajánlatokat

Az álomotthon megvalósítása mindig is fontos cél volt az emberek számára. De vajon mennyibe kerül egy passzívház építése, amely nemcsak kényelmes, hanem energiahatékony is? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a passzívházak építésének költségeit, előnyeit és azokat a technológiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy otthonod ne csak szép, hanem gazdaságos is legyen. Fedezd fel velünk, hogyan teheted otthonodat fenntarthatóvá anélkül, hogy a minőségen spórolnál.

Gyors menü: 

Mit is nevezzük passzívháznak?

A passzívház egy nagyon takarékos épület, ahol a fűtésre és hűtésre szánt energiafelhasználás nagyon alacsony. Ezeket az épületeket úgy tervezik, hogy kevés külső energiát igényeljenek, és így kevesebb a fűtési költség is, miközben kényelmesek maradnak. A passzívházak megfelelnek bizonyos szigorú előírásoknak, amit a Passzívház Intézet határoz meg. Ezek az előírások biztosítják, hogy az épületek jól legyenek szigetelve és hatékonyan szellőzzenek. Egy passzívház évente 15 kWh/m²-nél nem fogyaszt több energiát a fűtésre, ami sokkal kevesebb, mint a többi új épület esetében.

Hazánkban is egyre elterjedtebb már a skandínáv stílusú, energitakarékos passzívházak.

Hazánkban is egyre elterjedtebb már a skandínáv stílusú, energitakarékos passzívházak.

Milyen típusú passzívházak vannak? 

A passzívházak különböző formákat és méretekben épülhetnek, attól függően, hogy milyen célra tervezték őket, illetve milyen építési stílusokat és technológiákat alkalmaznak. A passzívházak típusai között megtalálhatóak a családi házak, irodaépületek, oktatási intézmények és még sok más, amelyek mindegyike megfelel a passzívházak szigorú energiahatékonysági előírásainak. Az alábbiakban néhány gyakori típust emelünk ki.

Családi passzívházak

Ezek a legelterjedtebbek a magánháztartások körében. Családi passzívházak esetében a kis és közepes méretű lakóingatlanokra jellemző kialakítás dominál, melyet úgy terveznek meg, hogy optimális legyen a hőhasznosítás és minimalizálják az energiaveszteségeket. Ezek az otthonok gyakran magukban foglalnak modern technológiákat, mint például geotermikus fűtési rendszereket vagy napkollektorokat.

Több lakásos passzívházak

Apartmanok és társasházak formájában is épülhetnek passzívházak, amelyek több család számára biztosítanak energiatakarékos lakhatást. Ezek az épületek különösen nagyvárosi környezetben népszerűek, ahol a helyhatékony építkezés előnyös. Az ilyen típusú passzívházakban külön hangsúlyt kap a közösségi terek és az épület általános energiahatékonyságának javítása.

Ipari és kereskedelmi passzívházak

Az ipari létesítmények és kereskedelmi épületek, mint például irodák, iskolák vagy kórházak is épülhetnek passzívház szabvány szerint. Ezek a nagyobb épületek különös kihívásokat jelentenek a tervezés során, mivel nemcsak az épület energiahatékonyságát kell maximalizálni, hanem a nagyobb létszámú felhasználók igényeit is ki kell elégíteni. Az ilyen típusú passzívházaknál  gyakran alkalmaznak innovatív szellőztetési és hűtési megoldásokat a belső klíma optimalizálására.

Renovált passzívházak

Nem csak új építésű ingatlanok készülhetnek passzívház szabvány szerint, hanem meglévő épületek is átalakíthatók ilyenné. A renováció során a meglévő épületstruktúrákat újítják fel úgy, hogy azok megfeleljenek a passzívház előírásoknak, ezáltal növelve az épület energiahatékonyságát és csökkentve a fenntartási költségeket. A projekt során kritikus elemek, mint a szigetelés, ablakok cseréje, és a fűtési rendszer modernizálása kerül előtérbe.

Mennyibe kerül egy passzívház építése?

A passzívházak építése magasabb költséggel jár, mint a hagyományos épületeké, de az energiahatékonysága és a környezeti előnyei hosszú távon kompenzálják ezeket a kezdeti beruházásokat. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb költségtényezőket, amelyek befolyásolják egy passzívház építési költségeit.

Átlagos költségek Magyarországon

Magyarországon a passzívházak építése átlagosan 30-50% -kal magasabb költséggel jár, mint a hagyományos új építésű lakóingatlanoké. A passzívház építés árak jelentősen változhatnak az építési anyagok, a munkadíjak és a projekt mérete szerint. Az építési költségek átlagosan 350.000 - 450.000 forint között mozognak négyzetméterenként, ami magában foglalja az összes szükséges munkálatot és anyagot, az alapozástól kezdve a belső befejezésig. Fontos megjegyezni, hogy ezek az árak egyedi projekt esetén eltérhetnek.

Az alapvető költségtényezők

A passzívház építése során az alapvető költségtényezők közé tartozik az építési terület, a használt technológiák, a szükséges anyagok minősége és mennyisége, valamint az épület komplexitása. Ezek a tényezők együttesen határozzák meg az alapköltséget, amelyet tovább növelhetnek a speciális szigetelési és szellőzési rendszerek, valamint a magas energiahatékonyságú ablakok és ajtók.

Anyagköltségek és választási lehetőségek

A passzívházak építésénél használt anyagok kiválasztása kritikus fontosságú, mivel ezek a hosszú távú energiahatékonyságot és a környezeti hatásokat is befolyásolják. Az anyagköltségek jelentősen eltérhetnek attól függően, hogy milyen szigetelési anyagokat, ablakokat és egyéb építőelemeket használunk. A piac különböző, környezetbarát és energiatakarékos opciókat kínál, amelyek kezdeti költsége magasabb lehet, de az élettartam során megtérülnek.

Munkadíjak és tervezési költségek

A munkadíjak magukban foglalják az építőmunkások, szakértők és tervezők díját. A tervezési költségek függenek az építész és a mérnökök díjaitól, valamint a projekt bonyolultságától. A passzívházak esetében, ahol a precíziós építési technikák és a szigorú energiahatékonysági előírások érvényesülnek, ezek a költségek magasabbak lehetnek.

Hogyan befolyásolják az építési módszerek a költségeket?

Az építési módszerek, mint a vázkeresztmetszeti technikák vagy a tömeges építés, jelentős hatással vannak a költségekre. Például, a modern moduláris építési technikák, amelyek lehetővé teszik az épületelemek gyári előállítását, csökkenthetik a helyszíni munkaigényt és a hibalehetőségeket, így csökkentve az összköltséget.

Rejtett költségek, amelyekre érdemes felkészülni

A rejtett költségek magukban foglalhatják a tervezési hibákból eredő módosításokat, a váratlan építési kihívásokat, mint például talajproblémák vagy a szabályozási változásokból eredő költségeket. Fontos, hogy a projekt elején tartalékkal rendelkezzünk ezekre a nem várt kiadásokra, hogy elkerülhető legyen a projekt költségvetésének túllépése.

Egy jól megtervezett passzívház nemcsak, hogy hosszú távon jelentős megtakarítást jelent a fenntartási költségekben, hanem hozzájárul az építési ipar fenntartható fejlődéséhez is.

Passzívház építés árak a különböző méretű ingatlanok esetén

Ház mérete (m²)

Közelítő építési költség (millió Ft)

Éves energiafogyasztás (kWh/m²)

80 m²

30-35 millió

15 kWh

100 m²

37-43 millió

15 kWh

120 m²

44-52 millió

15 kWh

150 m²

55-65 millió

15 kWh

180 m²

66-78 millió

15 kWh

200 m²

74-87 millió

15 kWh

Ez  táblázat a passzívházak építési költségeit mutatja be különböző méretű ingatlanok esetében, feltételezve, hogy a házak a passzívház előírásoknak megfelelően készülnek el. A költségek magukban foglalják az alapanyagokat, munkadíjakat és a szükséges technológiai beruházásokat. A táblázat azt is bemutatja, hogy a passzívházak jellemzően milyen alacsony éves energiafogyasztással rendelkeznek, ami jelentős megtakarítást jelenthet a tulajdonosok számára.

További tényezők amik meghatározzák egy passzívház építés árakat

Tervezés és a szakember szerepe

A tervező munkájának minősége és a megvalósítás során alkalmazott technológiák jelentősen befolyásolják a végső költségeket. Egy jól megtervezett passzívház esetében a tervező figyelembe veszi az energetikai hatékonyságot, a helyi adottságokat és az építési előírásokat, ami optimalizálja az épület működését és csökkenti a rejtett költségeket.

Az igények és a személyre szabott megoldások

A tulajdonos igényei – mint például az alaprajzok, a használt anyagok minősége, vagy az extra szolgáltatások – szintén meghatározóak. Minél egyedibb és komplexebb egy projekt, annál valószínűbb, hogy növekedni fog az ár, hiszen egyedi megoldások és speciális anyagok szükségesek az igények kielégítéséhez.

A kivitelező kiválasztása

A kivitelező választása kulcsfontosságú. Egy megbízható és tapasztalt kivitelező, aki ismeri a passzívházak speciális követelményeit, elengedhetetlen a sikeres projekt megvalósításához. Rossz választás esetén a munka minőségének hiányosságai miatt későbbi költségek merülhetnek fel, amelyek az építési idő alatt nem voltak nyilvánvalóak.

Előzetes költségtervezés és kalkuláció

Fontos, hogy a projekt kezdetén tisztában legyünk a várható költségekkel. Egy alaposan kidolgozott költségtervezet segít elkerülni a nem várt kiadásokat és biztosítja, hogy a projekt költséghatékony maradjon. Ebben a folyamatban érdemes egy tapasztalt műszaki ellenőrt is bevonni, aki folyamatosan felügyeli az építési munkálatokat és a költségvetést.

Az információ és a tájékozódás fontossága

Alapvető jelentősége van annak, hogy a projekt minden szakaszában jól tájékozottak legyünk. Az interneten fellelhető általános négyzetméter árak gyakran félrevezetőek lehetnek, mivel nem tartalmazzák az összes releváns tényezőt, ami egy passzívház építését körülvevő költségeket befolyásolja.

Az építész és a tervezési folyamat

Az építész kiválasztása kulcsfontosságú lépés. Egy tapasztalt tervező, aki jól ismeri a passzívházakat és rendelkezik releváns tapasztalattal, képes lesz optimálisan kihasználni az erőforrásokat, miközben figyelembe veszi az energetikai hatékonysági szempontokat.

Az alapterület és a tervezés optimalizálása

Az alapterület mérete közvetlenül befolyásolja a költségeket. Minél nagyobb a ház, annál több anyagot és munkaórát igényel az építés. A helytakarékos és jól megtervezett alaprajzok jelentős költségcsökkentést eredményezhetnek.

A kiválasztott építőanyagok és belső kialakítás

A választott építőanyagok és belső burkolatok, valamint a szaniter berendezések minősége és ára szintén jelentős hatással van a végső költségekre. A magasabb árfekvésű anyagok és berendezések növelik a beruházás költségeit, de gyakran hosszabb élettartamot és jobb megjelenést biztosítanak. Egy jó belsőépítész segíthet megtalálni a költséghatékony, mégis esztétikailag megnyerő megoldásokat.

A kivitelezők árazási különbségei

A kivitelezők által adott árajánlatok közötti eltérések jelentős különbségeket mutathatnak, ami azt jelzi, hogy érdemes több ajánlatot is bekérni és összehasonlítani. Egy megbízható, régóta ismert kivitelező, aki az építész tervező által ajánlott, aranyat érhet, mivel az ilyen szakemberek általában megbízható minőséget nyújtanak.

A műszaki ellenőrzés szerepe

Egy műszaki ellenőr jelenléte a projekt során szintén csökkentheti a kivitelezési hibákból adódó lehetséges többletköltségeket. A műszaki ellenőr folyamatosan ellenőrzi a munkálatokat, biztosítva, hogy minden az előírásoknak megfelelően és a tervek szerint haladjon. Ez a folyamat nemcsak, hogy pénzt takarít meg, de időt is spórol azáltal, hogy elkerüli a későbbi drága javítások szükségességét.

Ezek a fő tényezők együttesen határozzák meg egy passzívház építésének költségeit. A tervezéstől a kivitelezésig minden lépésben fontos a költségtudatos döntések meghozatala, mely nemcsak anyagi, hanem esztétikai és funkcionális előnyöket is hozhat a jövőben.

Szakemberek és szolgáltatásaik átlagos díjai a passzívház építés során

Szakember típusa

Szolgáltatás leírása

Átlagos díj (Ft)

Építész

Teljes körű tervezési szolgáltatás

500.000 - 1.000.000

Mérnök

Statikai számítások, energetikai tanácsadás

300.000 - 600.000

Kivitelező

Általános építési munkálatok

25.000.000 - 50.000.000

Belsőépítész

Belső terek tervezése és kivitelezése

150.000 - 300.000

Műszaki ellenőr

Építési folyamatok felügyelete és minőségellenőrzése

100.000 - 200.000

Energetikai tanácsadó

Energetikai hatékonyság optimalizálása

200.000 - 400.000

Ebben a  táblázatban a passzívház építése során igénybe vehető szakemberek átlagos díjait láthatjuk, magukban  foglalva az általuk nyújtott szolgáltatásokat. Ez a táblázat segíthet a projekt költségvetésének megtervezésében és abban, hogy a házépítők milyen pénzügyi kötelezettségekkel számolhatnak a különböző szakértői munkák kapcsán.

Modern passzívház építése során magas szigetelési értékekkel rendelkező környezetbarát anyagokat használnak.

Modern passzívház építése során magas szigetelési értékekkel rendelkező környezetbarát anyagokat használnak.

A passzívház építésének lépései

A passzívház építése több szakaszból áll, amelyek mindegyike fontos a végeredmény szempontjából. A tervezéstől az utómunkálatokig minden lépést gondosan kell megtervezni és végrehajtani, hogy az épület megfeleljen a passzívház szabványoknak.

Tervezés és engedélyeztetés

A passzívház építésének első lépése a tervezés, amely során az építész létrehozza a ház terveit, figyelembe véve a passzív házakra vonatkozó szigorú energetikai és környezeti előírásokat.

Ebben a fázisban történik meg az építési terület kiválasztása, az energetikai számítások elvégzése, és a helyi építési szabályoknak megfelelő tervek készítése. A tervezési folyamat befejeztével az engedélyeztetés következik, ami magában foglalja a tervek benyújtását a helyi építési hatóságokhoz, és az építési engedély megszerzését.

Az építési fázisok

Amint a tervek jóváhagyásra kerülnek és az építési engedély megvan, elkezdődhet az építési fázis. Ez a szakasz több kisebb lépésből áll, amelyek során az építkezés valósággá válik.

A vázlatos tervezéstől a kivitelezésig

Az építkezés először a vázlatos tervezéssel kezdődik, ahol az alaprajzok és az épület formája véglegesítésre kerül. Ezt követően történik meg az alapok lefektetése és a szerkezetépítés, ami magában foglalja a falak, födémek és egyéb szerkezeti elemek felépítését. Az energiahatékony anyagok és technológiák, mint például a háromrétegű üvegezés és a kiváló minőségű szigetelés, ebben a fázisban kerülnek beépítésre.

Utómunkálatok és minőségellenőrzés

Az építési munkálatok befejeztével következnek az utómunkálatok, amelyek a belső burkolatok elhelyezését, a festést, és a végső szerelvények, mint a szaniterek és a kapcsolók felszerelését foglalják magukban. Ezenkívül ebben a szakaszban történik meg a végső minőségellenőrzés, amely során a műszaki ellenőrök átvizsgálják az épületet, hogy minden megfelel-e a passzívház szabványoknak és a terveknek. Ez magában foglalja az energiahatékonysági tesztek elvégzését és a hőkamera használatát a hőhidak azonosítására. Ha minden rendben van, az épület átadásra kerül a tulajdonosnak.

A passzívházak fenntarthatósága

A passzívházak fenntarthatósága számos előnnyel jár, mind az energiatakarékosság, mind a környezeti hatások tekintetében. Ezek az épületek úgy vannak megtervezve, hogy minimalizálják az energiafogyasztást és csökkentsék a környezeti lábnyomot, miközben hosszú távú gazdasági előnyöket is kínálnak.

Energiatakarékosság és környezeti hatások

A passzívházak kialakítása az energiahatékonyság maximálisra növelésére összpontosít. Ezek az otthonok kiemelkedően alacsony energiafogyasztással rendelkeznek a hőszigetelés, a háromrétegű ablakok, és a nagy hatékonyságú szellőztető rendszerek köszönhetően. Emellett a passzívházak gyakran használnak megújuló energiaforrásokat, mint a napenergia vagy a geotermikus energia, tovább csökkentve ezzel az épületek ökológiai lábnyomát. A környezetvédelmi szempontból a passzívházak jelentősen hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, így segítve a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Hosszú távú megtérülés

A passzívházak kezdeti költségei magasabbak lehetnek, azonban a hosszú távú megtérülés jelentős. Az alacsonyabb energiafogyasztás révén jelentős összegek spórolhatók meg, ami csökkenti a havi rezsiköltségeket és kompenzálja a kezdeti beruházást. Ezenfelül, a passzívházak magasabb piaci értéket is képviselhetnek, amennyiben az ingatlanpiac egyre inkább elismeri az energiahatékonyságot mint értéknövelő tényezőt. Az ilyen típusú otthonok fenntartási költségei is alacsonyabbak, ami hosszú távon további megtakarítást jelent a tulajdonosok számára.

Fenntarthatósági előírások

A passzívházak építésének és fenntartásának szabályozása számos nemzetközi és helyi szabvány és certifikáció által történik. Ezek közé tartozik a Passzívház Intézet által kiadott certifikáció, amely biztosítja, hogy az épületek megfelelnek a szigorú energiahatékonysági előírásoknak. A certifikáció nemcsak, hogy segít a tulajdonosoknak és építészeknek abban, hogy fenntartható otthonokat hozzanak létre, hanem növeli az ingatlanok piaci értékét is. Továbbá, ezek a szabályozások ösztönzik az építőipart a fenntarthatóbb építési módszerek alkalmazására, elősegítve ezzel az ökológiai lábnyom csökkentését.

A passzívházak gazdaságilag ésszerű beruházást jelentenek, illetve kiemelkedően pozitív hatással vannak a környezetre is, támogatva a fenntartható fejlődést és az életminőség javulását.

Hol kezdjük? Milyen szakemberre lesz szükség?

Amikor passzívház építésébe kezdünk, fontos, hogy pontosan tudjuk, milyen szakemberekre lesz szükségünk a projekt sikeres megvalósításához. Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb szereplőket, akik nélkülözhetetlenek a folyamat minden szakaszában.

Az építész és a tervező

A projekt első és legfontosabb szakembere az építész. Ő felelős a passzívház tervezéséért, ahol figyelembe kell vennie az összes releváns építési és energetikai előírást. Az építész munkája alapvetően meghatározza az épület funkcionalitását, esztétikáját és energiahatékonyságát. Javasolt olyan építészt választani, aki rendelkezik passzívházak tervezésében szerzett tapasztalattal, mivel ezek az épületek speciális tervezési megközelítést igényelnek.

Mérnökök és szakértők

A projekt különböző szakaszaihoz szükség lehet strukturális mérnökökre, akik az épület statikai szempontjait tervezik meg, valamint gépészmérnökök, akik a fűtési, szellőzési és egyéb gépészeti rendszerek tervezéséért felelnek. Ezek a szakemberek biztosítják, hogy az épület megfeleljen a passzívház standardjainak és optimális komfortot nyújtsanak a lakóknak.

Energetikai tanácsadó

Egy energetikai tanácsadó kulcsfontosságú lehet a passzívház projektben, mivel ő segít optimalizálni az épület energiahatékonyságát. A feladatai közé tartozik az energetikai számítások elvégzése, az energiahatékonysági megoldások javaslata, és a fenntarthatósági célok elérése érdekében történő tanácsadás.

Kivitelezők és alvállalkozók

A megfelelő kivitelező kiválasztása döntő lehet a passzívház építésének sikerességében. Fontos, hogy a kivitelező és az alvállalkozók ismerjék és értsék a passzívházak építésének technikáit és követelményeit. A kivitelezők feladata az építészeti tervek pontos követése, a minőségi anyagok beszerzése és a szakmai előírásoknak megfelelő munkavégzés.

Műszaki ellenőr

A műszaki ellenőr felügyeli az építési folyamatokat, ellenőrzi a kivitelezés minőségét és biztosítja, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen. Ez a szakember segít elkerülni a kivitelezési hibákat, amelyek később drága javításokat igényelhetnek, és biztosítja, hogy az épület minden szempontból megfeleljen a passzívház előírásoknak.

Ezeknek a szakembereknek a bevonása és az együttműködésük alapvető a passzívház projekt sikeres és hatékony megvalósításához. A helyes szakemberek kiválasztása növeli az építkezés zökkenőmentességét, csökkenti a potenciális problémákat és biztosítja, hogy az otthon hosszú távon energiahatékony és kényelmes legyen.

Hol találok szakembert?

Számos online platform és építészeti portál kínál lehetőséget szakemberek keresésére. Az egyik ilyen platform a Qjob, ahol széles körű szakember adatbázisból válogathatunk. A Qjob lehetővé teszi, hogy a szakemberek profiljai között böngésszünk, felhasználói értékeléseket olvashassunk, és közvetlenül kapcsolatba léphessünk a szakemberekkel.

Fontos lehet ajánlásokat kérni barátoktól, családtagoktól vagy ismerősöktől, akik már végeztettek hasonló építési projekteket A személyes ajánlások gyakran megbízhatóbbak, mint a keresett szakemberek online értékelései, mivel valós tapasztalatokon alapulnak. Emellett érdemes meglátogatni korábbi projekteket, amelyeket az adott szakember vagy cég kivitelezett, hogy képet kapjunk a munkájuk minőségéről.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen tényezők befolyásolják leginkább a passzívház építésének költségeit?

A passzívház építés költségeit befolyásolja az alkalmazott építési technológia, az anyagok minősége, a terület földrajzi elhelyezkedése, a szigetelési és energiahatékonysági előírások.

Hogyan csökkenthetők a passzívház építési költségei?

Költségcsökkentés érhető el alapos tervezéssel, több kivitelezői ajánlat összehasonlításával, energiahatékony anyagok használatával és állami támogatások igénybevételével.

Milyen szakemberekre van szükség a passzívház építése során és hol találhatók meg?

A passzívházak építéséhez építészek, mérnökök, energetikai tanácsadók, kivitelezők és műszaki ellenőrök szükségesek, akiket online portálokon, mint például a Qjob.hu-n találhatsz meg.

Mennyi időt vesz igénybe egy passzívház építése átlagosan?

Egy passzívház építése általában 12-24 hónapot vehet igénybe, függően a terület előkészítésétől, engedélyektől és a kivitelezési módszerektől.

Melyek a passzívházak fenntartási költségei és hogyan hasonlítanak ezek a hagyományos házakéhoz?

A passzívházak fenntartási költségei jelentősen alacsonyabbak a hagyományos házakénál, köszönhetően a magas energiahatékonyságnak, ami jelentős megtakarítást eredményez a havi energiaszámlán.

Julianna, cikk szerkesztője
Tapasztalt szövegszerkesztő
Qjob szakember

Hagyj megjegyzést