Article Image

Mennyibe kerül a horonymarás?

Tudjon meg mindent a horonymarás költségeiről, az árakat meghatározó tényezőkről, és ismerje meg, hol találhat megfelelő szakember a projektre.
Kérj egyedi ajánlatokat
Horonymarásra van szükség??Kérj egyedi ajánlatokat

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a horonymarás árát befolyásoló tényezőket, valamint az eljárás folyamatát. Ha Ön is szeretné pontosan tudni, hogyan kalkulálható ki egy ilyen projekt költsége, tartson velünk.

Gyorsmenü:

Bevezetés

Amikor egy otthon vagy iroda felújításáról van szó, sokszor előkerül a horonymarás szükségessége. Ez a folyamat alapvető lehet az elektromos kábelek és egyéb vezetékek falakon belüli elrejtéséhez.

Konkrétan a horonymarás egy építkezési vagy felújítási folyamat része, amely során a falakba, mennyezetbe vagy padlóba hornyokat, vájatokat vágnak. Ezeket a hornyokat általában kábelek, csövek elrejtésére használják, hogy azok ne legyenek láthatóak. A horonymarás célja, hogy esztétikailag tetszetősebb és biztonságosabb legyen a környezet, hiszen a rejtett vezetékek kevésbé valószínű, hogy balesetet okoznak.

A horonymarás nem feltétlenül tartozik a klasszikus villanyszerelési munkák közé, mivel ez elsősorban az épület fizikai szerkezetének módosításával kapcsolatos. Ennek ellenére gyakran villanyszerelők vagy az építkezések, felújítások során dolgozó szakemberek, mint például építőipari munkások végzik.

A horonymarás jelentősége

A horonymarás fontossága nem hagyható figyelmen kívül. Egy jól elvégzett munka lehetővé teszi, hogy az elektromos és egyéb vezetékek láthatatlanok legyenek a falakban, így az otthonok és irodák tisztább, rendezettebb megjelenést kapnak. Ezenkívül növeli az ingatlanok biztonságát is, mivel a vezetékek védettebbek lesznek a fizikai sérülésektől. Gondoljunk csak bele, mennyire zavaró tud lenni, ha a falon kívül vezetik a kábeleket, ami nemcsak esztétikailag nem kívánatos, hanem a vezetékek sérülésének veszélyét is megnöveli.

Horonymarás a villanyszerelés elengedhetetlen része.

Horonymarás a villanyszerelés elengedhetetlen része.

Horonymarás árak

A horonymarás árát számos tényező befolyásolja, beleértve a munka bonyolultságát, a szükséges anyagokat és eszközöket, valamint a munkadíjat. Általában a horonymarás ára Budapest területén nagyjából 5.000 forint/métertől kezdődik, de ez az összeg jelentősen növekedhet attól függően, hogy mennyire komplex a projekt. Egy egyszerű projekt, ahol csak néhány méternyi horonyt kell készíteni egy sima falon, az alsó ársávban maradhat, míg egy bonyolultabb, több falat és sarkot érintő projekt, ahol speciális eszközöket és technikákat kell alkalmazni, akár 15.000 forint is lehet métere.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az árak tájékoztató jellegűek, és a konkrét projekt részleteitől függően változhatnak. A pontos árajánlatért mindig érdemes több szakembertől vagy vállalkozástól is ajánlatot kérni. Az ajánlatkéréskor pontosítsuk a munka terjedelmét, és kérjünk részletes leírást arról, hogy milyen anyagokat és munkafolyamatokat foglal magában az ár, valamint ne feledkezzünk meg az esetlegesen felmerülő plusz költségekről sem, mint például a sürgősségi munkavégzés felára vagy az utómunkálatok és takarítás költsége.

Átlagos ártartományok

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb projekt esetében az árak általában 5.000 forint és 15.000 forint között mozognak méterenként. Ez az ártartomány magában foglalja a munkaerő díját és az alapanyagok költségét is, de nem tartalmazza a szükséges speciális eszközök bérlését vagy a különleges anyagok felhasználását.

Horonymarás árak faltípusonként

Fal típusa 

Átlagos ár méterenként (Ft)

Megjegyzések

Gipszkarton

4.000 - 6.000

Könnyű munkavégzés, nincs szükség erősítésre

Tégla 

6.000 - 9.000

Közepes nehézség, időigényesebb

Beton  

8.000 - 15.000

Speciális eszközök, magasabb költség

Ytong

5.000 - 7.000

Könnyen kezelhető, gyors munkavégzés

Habarcsfal

6.000 - 10.000

Bonyolultabb munkavégzés, erősítés szükséges

Fa

3.000 - 5.000 

Különleges esetek, ritkábban alkalmazott

Az első táblázat a horonymarás átlagos árait mutatja be különböző faltípusok esetében, megjegyzésekkel kiegészítve a munkavégzés sajátosságairól. Ezek az árak tájékoztató jellegűek és a piaci változások miatt eltérhetnek.

Mire számíthatunk az alapárban?

Az alapár általában magában foglalja a szükséges munkálatok elvégzését: a horony kivágását és az előkészítő munkálatokat. Fontos azonban tudni, hogy extra költségek is felmerülhetnek, mint például a falak megerősítése, ha a szerkezet ezt igényli. A horonymarás utáni helyreállítás, például festés és gipszelés szintén növelheti a végső költségeket.

Speciális projektek és extra költségek

Egyes esetekben, különösen az összetettebb projektek során, vagy ha a falak anyaga nehezebben kezelhető, az árak jelentősen megemelkedhetnek. Például, ha betonfalba kell hornyot vágni, számolnunk kell speciális eszközök használatával, ami szintén növeli a költségeket. 

Hogyan kaphatunk pontos árajánlatot?

Az árajánlatok megszerzésének legjobb módja, ha részletes leírást adunk a kívánt munkáról több szakembernek vagy vállalkozásnak, és kérünk tőlük részletes árajánlatot. Fontos, hogy minden releváns információt megadjunk, mint például a horony hossza, szélessége, mélysége, a fal anyaga, és hogy milyen típusú vezetékeket vagy csöveket szeretnénk elrejteni. Az ajánlatkérés során érdemes arra is rákérdezni, hogy az ajánlat tartalmazza-e az összes várható költséget, valószínűsíthető-e extra munka vagy valamilyen anyagszükséglet.

A horonymarás tervezése és költségvetésének megállapítása során fontos, hogy átfogó képet kapjunk a várható költségekről. A pontos tervezés és a több szakember által adott árajánlat összehasonlítása segít abban, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni. 

A horonymarás költségeit befolyásoló tényezők

Tényező

Hatás a költségre

Példák

Munka bonyolultsága

Növeli

Több fal áttörése, szűk helyeken végzett munka

Sürgősség

Növeli  

+20-30% felár sürgős munkálatok esetén

Anyagok és eszközök

Növeli

Speciális betonvágó fűrész használata

Munkaerő díja

Regionális különbségek

Budapest vs. vidék

Régió

Növeli a nagyvárosokban

Budapesti árak magasabbak

Fal típusa

Beton és tégla drágább

Betonfal horonymarása magasabb költséget igényel

A második táblázat a horonymarás költségét befolyásoló fő tényezőket sorolja fel példákkal illusztrálva, hogy milyen aspektusok növelhetik a munkálatok végösszegét. A táblázat segít abban, hogy a tervezés során milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a költségek optimalizálása érdekében.

A horonymarás árát befolyásoló tényezők

A munka összetettségétől kezdve az anyagok és eszközök költségén át, egészen a munkaerő díjáig és a piaci árakig terjednek a különböző, árat meghatározó tényezők. A következőkben ezeknek nézünk utána részletesebben.

A munka bonyolultsága

A feladat összetettsége az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a munka árát. Minél bonyolultabb a projekt, például ha több falon keresztül, nehezen hozzáférhető helyeken, vagy speciális anyagokból készült falakban kell horonyt vágni, annál több időt és erőforrást igényel a munka, ami növeli az árat. Az összetett geometriájú helyiségek vagy a meglévő infrastruktúra körüli munkavégzés szintén növeli a kiadásokat.

Az anyagok és eszközök költsége

A felhasznált anyagok és eszközök minősége és típusa szintén meghatározza a vésés költségeit. A speciális eszközök, mint például a betonvágó fűrészek vagy a pormentes technológia alkalmazása szintén növelhetik a költségeket, de hosszú távon érdemes ezekbe fektetni a munka minőségének és a munkakörnyezet biztonságának javítása érdekében. Az anyagköltségek is változhatnak attól függően, hogy milyen típusú falazatban történik a munkavégzés.

A munkaerő díja

A szakemberek díjazásában regionális különbségeket is mutakozhatnak a szakember tapasztalata, képesítése mellett. A magas szintű szakértelem és tapasztalat magasabb díjazást igényel, de ez általában magasabb munkaminőséget és hatékonyságot eredményez, ami hosszú távon bizonyosan megtérül. A munkadíj a projekt időtartamától is függ, hiszen egy bonyolult és nagyobb projekt több munkaórát igényel. Átlagosan 5.000 - 15.000 forintba kerül egy méter fal szakszerű kivésése. 

Régió és piaci árak

A munkadíjak területi különbségeket is mutathatnak. A nagyobb városokban és gazdaságilag fejlettebb régiókban a munkaerő és az anyagköltségek általában magasabbak, ami tükröződik a horonymarás árában is. Fontos, hogy tájékozódjunk a helyi piaci árakról, hogy reális képet kapjunk a várható költségekről.

Sürgősségi felárak

Ha a munkálatokat sürgősséggel kell elvégezni, például egy adott határidő előtt, akkor számíthatunk extra felárakra. Ez a felár kompenzálja a szakemberek gyors átállását, a hosszabb munkaórákat és a tervezett ütemterv esetleges átszervezését.

A villanyszerelés miatt horonymarást jobb egy szakképzett villanyszerelőre bízni!

A villanyszerelés miatt horonymarást jobb egy szakképzett villanyszerelőre bízni!

Hol keressünk szakembert a munkára?

A horonymarás precíz és szakszerű elvégzéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakember. A sikeres kivitelezés érdekében fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, aki rendelkezik a szükséges tapasztalattal és a megfelelő eszközökkel, szerszámokkal. De hol is kezdjük a keresést, és milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választás során?

A keresés kezdete: online

A digitális korban első lépésként természetesen az internetes keresés ajánlott. A Google mellett számos szakember-kereső platform kínál lehetőséget a keresésre, de kiemelten ajánlott a Qjob.hu. Ez a platform lehetővé teszi, hogy részletesen és átláthatóan böngésszünk a szakemberek között, megismerkedjünk korábbi munkáikkal, és elolvassuk a velük kapcsolatos értékeléseket.

Miért érdemes a Qjob-ot választani?

A Qjob előnye, hogy közvetlenül kapcsolatba léphetünk a szakemberekkel, így már az első megkeresés alkalmával feltehetjük nekik kérdéseinket, tájékozódhatunk az árakról és a rendelkezésre állásról. Az értékelések és vélemények megismerése segít abban, hogy megbízható képet kapjunk a szakember munkájának minőségéről.
Szakmai szövetségek és ajánlások

Ne hanyagoljuk el a szakmai szövetségek által ajánlott szakembereket sem. Sok esetben érdemes a helyi építőipari vagy villanyszerelői szövetségek weboldalait is átböngészni. Ezenkívül az ismerősök, barátok, családtagok ajánlása is aranyat érhet, hiszen ők már valós tapasztalatok alapján tudnak mestert ajánlani.

Az ajánlatok összehasonlítása

Miután több szakembertől is kaptunk árajánlatot, fontos azokat alaposan összehasonlítani. Ne dőljünk be az irreálisan alacsony áraknak, hiszen ez gyakran a munka minőségének rovására mehet. A legjobb döntéshez alaposan tekintsük át a szakember profilját és olvassuk el az értékeléseket. 

Mire figyeljünk a szakember kiválasztásakor?

Amikor szakembert választunk, több fontos szempontot is figyelembe kell vennünk:

  • Tapasztalat: Mekkora tapasztalattal rendelkezik a szakember a horonymarás terén? 
  • Szakképesítések: Rendelkezik-e a szakember a szükséges képesítésekkel és engedélyekkel?
  • Árajánlat: Kérjen részletes árajánlatot, amely tartalmazza az összes költséget, beleértve az anyagokat és a munkadíjat is. Fontos, hogy az árajánlat reális legyen, és tükrözze a piaci árakat.
  • Kommunikáció: Mennyire nyitott és kommunikatív a szakember? Fontos, hogy könnyen tudjunk együttműködni a projekt minden szakaszában.

Mivel a szóban forgó technológia precíz és körültekintő munkavégzést igényel, ezért a szakember kiválasztásakor fordítsunk nagy figyelmet a fent említett szempontokra. A Qjob.hu platformja egy jó kiindulópont lehet a kereséshez, ahol könnyedén találhatunk hozzáértő szakembert, aki megfelel az elvárásainknak és a pénztárcánknak is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül általában a horonymarás?
  
Az árat alakítja: a munka bonyolultsága, a fal anyaga és a tevékenység időtartama. Általánosságban elmondható, hogy a horonymarás ára méterenként 5.000 és 15.000 forint között van, de ez az összeg magasabbra is felmehet a projekt specifikációitól függően.

Hogyan befolyásolja a fal anyaga a költségeket?

A beton és a téglafalak esetében például speciális eszközök és technikák szükségesek, amelyek növelik a munka árát, míg a gipszkarton falak kevésbé komplex munkát igényelnek, ami mérsékelt díjazással jár.

Milyen tényezők növelhetik az árát?

A fentiekben már részletezett tényezők, tehát a projekt bonyolultsága, a sürgősségi munkák felárai, valamint a speciális eszközök és anyagok használata megemelheti a kiadásokat. Emellett a munkavégzés helyszínének régiója is befolyásolja az árat, a nagyvárosokban általában magasabbak a költségek.

Julianna, cikk szerkesztő
Virtuális asszisztens
Julianna, aki a "Horonymarás ár" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést