Article Image

Mennyibe kerül a közjegyző?

Fedezze fel a közjegyzői díjszabást, azok meghatározását és mire számíthat a szolgáltatások igénybevételekor.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Sokan teszik fel a kérdést, vajon mennyibe kerül közjegyzőt fogadni a jogi ügyek intézéséhez. Ebben a cikkben teljes képet adunk a közjegyzői díjakról, a díjazásuk alapjairól és az elvégzett szolgáltatásokról. Olvasson tovább, és legyen képben minden részletet illetően!

Gyorsmenü

A közjegyző szerepe és fontossága

A közjegyzők az állam megbízottjai, akik a magyar jogrendszer kritikus alappillérei. Ezeken a szakemberek segítségével az állam garantálja a jogbiztonságot és a jogi aktusok hitelességét. De nézzük meg közelebbről, miért olyan fontosak a közjegyzők a mindennapokban.

Miért fontos a közjegyző? 

Képzeljük el a következőt, Zsuzsa, egy budapesti lakos, házat vásárolt. Szeretett volna biztosra menni, hogy az adásvételi szerződés minden jogi szempontból rendben legyen. Ezért fordult a közjegyzőhöz, aki nemcsak hitelesítette a dokumentumot, hanem biztosította Zsuzsát arról is, hogy minden jogilag korrekt módon történik.

A közjegyző tevékenysége magában foglalja az okiratok hitelesítését, az öröklési ügyek kezelését, vagy akár a végrendeletek elbírálását is. Ezek a szolgáltatások nélkülözhetetlenek a társadalom számára, mivel biztosítják az emberek jogbiztonságát és a tranzakciók jogi érvényességét. A közjegyző által hitelesített dokumentumokat széles körben elfogadják, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

A közjegyzők kinevezése és feladatai 

A közjegyzők kinevezését Magyarországon az Igazságügyi Minisztérium végzi. A kinevezés előtt a jelölteknek szigorú vizsgákon kell átmenniük, ami biztosítja, hogy csak a legalkalmasabbak tevékenykedhetnek ezen a területen.

Miután a közjegyző kinevezésre kerül, több különféle feladatot is ellát. Az egyik gyakori feladat, mint említettük, az okiratok hitelesítése. Részt vesznek például házassági szerződésekkel, végrendeletekkel, és egyéb jogi dokumentumokkal kapcsolatos ügyekben. De nemcsak erről van szó, a közjegyző tanácsot adhat jogi kérdésekben, segít az öröklési ügyek rendezésében vagy az ingatlan-nyilvántartási eljárásokban. Tamás, egy fiatal vállalkozó pedig céget alapított, a közjegyző támogatás neki a cégalapítási okirat elkészítésében volt szükséges. 

Összefoglalva, a közjegyzők tevékenysége létfontosságú a jogbiztonság szempontjából. Ők azok, akik gondoskodnak arról, hogy a jogi ügyek zökkenőmentesen és megfelelően történjenek.

Közjegyzőt keres?

Segítünk találni!

  Közjegyzőt keresek

Hogyan határozzák meg a közjegyző árakat?

A közjegyzői árak megállapítása komplex folyamat, amely több tényezőtől is függ. Ezen árak meghatározása a magyar jogi rendszer sajátosságait tükrözi, és elsősorban állami  szabályozáson alapul. Nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban.

 Az állami szabályozás és a közjegyző díjak 

Magyarországon az állam szabja meg a közjegyzői díjakat, ami biztosítja, hogy az állampolgárok ne fizessenek túl sokat a közjegyzői szolgáltatásokért, és a közjegyzők mégis méltányos díjazásban részesüljenek. Péter, egy idős úriember, amikor öröklési ügyekkel kapcsolatos dokumentum megíratását tervezte, pontosan tudta, mennyit fog fizetni, mert a díjszabások előre meghatározottak és nyilvánosan hozzáférhetőek.

Ez az állami beavatkozás garantálja, hogy a közjegyzői díjak átláthatóak legyenek, elkerülve a túlzott eltéréseket a különböző közjegyzők között.

Az árakat befolyásoló tényezők

Bár az állami szabályozás határozza meg az alapdíjakat, több minden befolyásolhatja a végösszeget. Az egyik ilyen jellemző az okirat bonyolultsága. Egy hitelesítés kevesebbe kerül, mint egy összetett végrendeleti egyszerű eljárás.

Amennyiben Juli, egy fiatal nő, sürgősen szeretne egy okiratot hitelesíttetni, akkor lehet, hogy felárat kell fizetni a gyorsaságért. A közjegyzői iroda helyszíne vagy a település, ahol működik, befolyásolhatja az árakat. Egy budapesti közjegyző díja eltérhet egy vidéki kollégájétól.

Összefoglalva, bár az állami szabályozás ad egy alapvető iránymutatást, a végösszeg függ az adott eljárás bonyolultságától, az időtényezőtől, és a közjegyző elhelyezkedésétől. Minden esetben érdemes előre tájékozódni és több helyről ajánlatot kérni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg.

Közjegyzői szolgáltatások  ára

Szolgáltatás

Leírás

Ár (forintban)

Okirat hitelesítése

Dokumentum, aláírás

  5.000 Ft

Ingatlan adásvételi szerződés

Ingatlan eladása

25.000 Ft

Végrendelet

Az utolsó akarat

15.000 Ft

Cégbejegyzési kérelem

Cégalapítás

30.000 Ft

Közjegyzői letét

Biztonságos tárolás

20.000 Ft

Öröklési eljárás

Öröklődés

40.000 Ft

Házassági szerződés

Esküvői megállapodás

20.000 Ft

Adományozási szerződés

Ajándék

20.000 Ft

Ezen táblázat tájékoztat a leggyakoribb közjegyzői szolgáltatások árairól. A díjak változhatnak attól függően, melyik közjegyzőt választja vagy milyen komplex a feladat.

A közjegyzői díjak összehasonlítása 

A közjegyzők által nyújtott szolgáltatások díjai eltérőek az elvégzett munka típusától függően. Amikor közjegyzői szolgáltatásokat veszünk igénybe, érdemes tisztában lenni a díjak közötti különbségekkel. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori szolgáltatást.

 Típusonkénti díjak 

  •  Szerződések:  A szerződések közjegyző általi hitelesítése általában fix díjat jelent, de annak összege az irat hosszúságától és bonyolultságától függ. Egy átlagos ingatlan adásvételi szerződés közjegyzői díja például 20.000 és 50.000 forint között mozoghat.
  •  Hagyatéki eljárások:  Ezek az eljárások gyakran bonyolultabbak, és több időt vesznek igénybe. A díjak itt 50.000 forinttól akár 150.000 forintig vagy annál magasabb összegre is rúghatnak, attól függően, mennyire milyen az eset.
  •  Cégalapítás:   Egy új cég alapításánál a közjegyzőnek több dokumentumot is kell készítenie és hitelesítenie.  Ebben az esetben a díjak 30.000 és 100.000 forint közötti összegbe kerülnek.

 Hogyan lehet spórolni a közjegyzői díjakon? 

  1.  Összehasonlítás:   Kérj ajánlatokat több közjegyzőtől, hogy megtaláld a legjobb ár-érték arányt.  Gábor például három közjegyzőt is megkeresett, mielőtt döntött volna.
  2.  Kombinált szolgáltatások:   Ha egyszerre több szolgáltatást veszel igénybe, akkor kedvezményt kaphatsz.  Például, ha egy ingatlan adásvételi szerződéshez és egy hitelesített másolatra is szükség van, akkor a második szolgáltatás díját csökkenthetik.
  3.  Kerüld a sürgősségi felárakat:   Ha nincs szükség a dokumentumok gyors elkészítésére, akkor is érdemes előre tervezni, hogy elkerülhető legyen a sürgősségi felár.

Végezetül, mindig légy proaktív és tájékozódj az aktuális díjakról. Egy kis kutatással jelentős összegeket takaríthatsz meg!

Közjegyzői díjak összehasonlítása 

Szolgáltatás

Budapesten(Átlagár)

Vidéken(Átlagár)

Okirat hitelesítése

  6.000 Ft

  4.500 Ft

Ingatlan adásvételi szerződés

30.000 Ft

25.000 Ft

Végrendelet

20.000 Ft

15.000 Ft

Cégbejegyzési kérelem

30.000 Ft

28.000 Ft

Közjegyzői letét

20.000 Ft

18.000 Ft

Öröklési eljárás

50.000 Ft

45.000 Ft

Fenti táblázat a budapesti és a vidéki közjegyzői díjakat szemlélteti. Hasznos lehet azok számára, akik a legjobb árat keresik az ország különböző részein.

Szeretne többet megtudni a közjegyzői árakról?

Kérjen ajánlatot szakemberektől!

 Kapcsolatfelvétel

Tanácsok a közjegyzővel való együttműködéshez 

Amikor közjegyzői szolgáltatást veszünk igénybe, fontos, hogy jól felkészüljünk, hogy az egész folyamat gördülékeny és hatékony legyen. Az alábbiakban hasznos tanácsokat és útmutatást adunk az ügyintézéshez és az esetleges problémák kezeléséhez.

Hogyan készüljünk fel az első találkozóra? 

Dokumentumok előkészítése

Győződj meg róla, hogy minden szükséges dokumentumod és azok másolatai nálad legyenek. Ha, például, ingatlan adásvételről van szó, készítsd elő az ingatlan tulajdoni lapját és az adásvételi szerződést is.

Jól informált legyél

Mielőtt találkozol a közjegyzővel, tájékozódj a teendőkről, és jegyezd fel az esetleges kérdéseidet. 

Időpontegyeztetés

Ügyelj arra, hogy pontosan érkezz a megbeszélt időpontra. A közjegyzők általában nagyon elfoglaltak, így a pontosság elengedhetetlen.

Tippek a gyors és hatékony közjegyzői eljárásokhoz

  • Világos kommunikáció: Amikor először találkozol a közjegyzővel, legyél egyértelmű és konkrét az elvárásaidban. Ha bizonytalan vagy valamiben, kérdezz!
  • Felkészülés: Ahhoz, hogy az eljárás zökkenőmentesen haladjon, előzetesen beszélj meg mindent a közjegyzővel. Az találkozó előtt a szükséges dokumentumokat elektronikusan érdemes lehet elküldeni.
  • Kérj tájékoztatást a költségekről: Mielőtt aláírnál bármit, győződj meg róla, hogy tisztában vagy a közjegyző díjaival és nincsenek rejtett költségek.

Mit tegyünk, ha probléma merül fel a közjegyző díjával?

  • Párbeszéd: Amennyiben aggályaid vannak az árral kapcsolatban, először is beszélj a közjegyzővel. Sok esetben egyszerű félreértésekről van szó, amelyeket könnyen tisztázni lehet.
  • Ellenőrizd a díjszabást: Tekintsd át a hivatalos díjszabást vagy kérdezz meg más közjegyzőt is, hogy összehasonlíthasd az árakat.
  • Mediáció vagy panasztétel: Ha egyedül nem boldogulsz, fontolóra veheted a mediációt vagy a hivatalos panasz benyújtását a közjegyzői kamara felé.

Az együttműködés során lényeges, hogy mindkét fél tisztában legyen a kölcsönös elvárásokkal és jogokkal. A fent említett tippek segítenek abban, hogy a közjegyzői folyamatok zökkenőmentesek és hatékonyak legyenek.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül általában egy közjegyzői okirat elkészítése?

A közjegyzői okiratok díjai eltérőek az ügy jellegétől és bonyolultságától függően. Javasoljuk, hogy tájékozódjon az aktuális díjszabásról a közjegyzők hivatalos weboldalán mielőtt felkeresi a szakembert.

Mi a különbség a közjegyzői díjak és a hivatali díjak között?

A közjegyzői díjak a közjegyző által végzett munkaért fizetett összegek, melyek magukban foglalják az okiratok elkészítését, tanácsadást és más kapcsolódó szolgáltatásokat. A hivatali díjak viszont az állami illetékek és egyéb költségek, amelyek egy adott tranzakcióval vagy eljárással kapcsolatosak.

Milyen tényezők befolyásolják a közjegyzők díjait?

Számos tényező befolyásolja a közjegyzői díjakat, beleértve az okirat jellegét, a tranzakció bonyolultságát, az időtartamot, vagy az esetleges sürgősséget. Mindig érdemes részletesen tájékozódni és árajánlatot kérni a pontos költségek meghatározásához.

A szolgáltatások árai összehasonlíthatóak valahol?

A Qjob egy népszerű platform, amely szolgáltatások széles körét kínálja, így a várható kiadások is könnyen összehasonlítóak. A weboldalon keresztül könnyen kérhet bárkitől árajánlatot.

Kérdései maradtak?

 Érdeklődök

Összefoglalás

A közjegyzői díjak témája sokak számára fontos kérdés, különösen akkor, amikor jogi ügyekben kell intézkedni. A közjegyzői díjak változhatnak az okiratok típusától és bonyolultságától függően, ezért mindig érdemes tájékozódni az aktuális költségekről. Az állami szabályozás és egyéb tényezők is befolyásolják a díjak kialakítását, így az átláthatóság és a tájékozottság kulcsfontosságú ezen a területen.

Ezen kívül számos platform, például a Qjob.hu weboldal, lehetőséget biztosít az ügyfeleknek a közjegyzői díjak összehasonlítására, ami segít a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásában. A döntések meghozatalához ajánlott részletesen megismerni a közjegyzői árakat és szolgáltatásokat.

Végül egy jótanács, amikor közjegyzői szolgáltatás igénybe vételére kerül sor, az együttműködés során érdemes világos és őszinte kommunikációt folytatni a költségeket és az elvárásokat illetően.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a közjegyző árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést