Article Image

Mennyibe kerül egy komplett hőszigetelő rendszer?

Fedezze fel, mennyibe kerül az Ön számára megfelelő hőszigetelő rendszer. Ismerje meg a csomag részleteit, tartalmát és szigeteljen okosan!
Kérj ajánlatokat
Szigetelésre keresel szakit??Kérj ajánlatokat

Kíváncsi egy teljes körű hőszigetelés megvalósítására, amely minden szükséges elemet tartalmaz? Egy komplett hőszigetelő rendszerrel nem csak a fűtésszámláját csökkentheti jelentősen, hanem javíthatja otthona komfortját is. Cikkünkben áttekintjük a különböző rendelkezésre álló csomagokat és tippeket adunk a költséghatékony választáshoz.

Gyorsmenü:

Miért érdemes komplett hőszigetelő rendszert választani?

Ez a kérdés több szempontból is megvilágítható. A hőszigetelés nem csupán egy építkezési projekt része, hanem egy hosszú távú befektetés az otthonunkba, amely jelentősen javíthatja annak energetikai hatékonyságát és komfortszintjét.

A komplett hőszigetelő rendszer választása azért előnyös, mert minden szükséges elemet és anyagot tartalmaz a sikeres és hatékony szigeteléshez. Egy tipikus csomag tartalmaz például 10 cm vastagságú expandált polisztirol (EPS) lapokat, melyek ára körülbelül 1.500-2.000 Forint/m² között mozog, valamint hozzá tartozó alapozó vakolatot és üvegszövet hálót, amelyek az EPS lapok felületének védelmét szolgálják. Emellett speciális ragasztót és dübeleket is biztosítanak a csomagban, amelyek ára az anyag mennyiségétől függően 500-800 forint között változik. Ha ezeket az elemeket egy csomagban szerezzük be, nem csupán időt és energiát takarítunk meg, hanem biztosítjuk az anyagok közötti tökéletes összehangoltságot is, ami növeli a szigetelés hatékonyságát.

Hogyan javítja a komplett rendszer az otthoni komfortot?

A hőszigetelő rendszer alkalmazása jelentős mértékben javítja a lakásban a komfortérzetet. A megfelelően szigetelt falak, tető és padlózat csökkenti a hőingadozásokat, így nyáron hűvösebb, télen pedig melegebb marad az otthonunk belső tere. Ezáltal kevesebb energiát kell fordítanunk a fűtésre vagy hűtésre, ami nem csak a környezetet kíméli, hanem pénztárcánkat is. Például egy jól szigetelt, 100 m²-es lakás esetében akár 50-60% energiamegtakarítás is elérhető évente, ami több tízezer forintnyi megtakarítást jelent. A komfortérzet növelésével a hőszigetelő rendszer javítja az életminőséget, mivel a stabil hőmérséklet és a páratartalom szabályozása hozzájárul egy egészségesebb és kellemesebb lakókörnyezet kialakításához.

Komplett hőszigetelő rendszer árak

A komplett hőszigetelő rendszer árak már 3.000 forinttól kezdődnek a legkisebb csomagokért, de ezek az árak jelentősen változhatnak attól függően, hogy milyen típusú rendszerről van szó. Különböző anyagok, mint például kőzetgyapot, grafitos EPS, vagy a lábazati szigetelő rendszerek különböző költségűek lehetnek. A kőzetgyapot alapú rendszerek általában drágábbak a magas hőszigetelési értékek és a jobb tűzállóság miatt. A grafitos EPS szigetelő rendszerek kedvezőbb áron kínálnak hasonló hőszigetelési értéket, míg a lábazati hőszigetelő rendszerek kifejezetten az alapfalak nedvesség elleni és hőszigetelő védelmére szolgálnak, ami speciális követelményeket támaszthat az anyagokkal szemben. Az árak az anyagválasztás mellett a szükséges vastagságtól és a felhasználás helyszínétől is függően változhatnak.

Komplett hőszigetelő rendszer árak típus szerint

Hőszigetelő rendszer típusa

Átlagos ár/csomag (Ft) 

Alkalmazási terület

Kőzetgyapot rendszer 

3.000 - 5.000 

 Külső falak, tetők szigetelése

Grafitos EPS rendszer

4.000 - 6.000 

 Külső és belső falak szigetelése

Lábazati hőszigetelő rendszer

5.000 - 7.000 

Alapfalak nedvesség és hőszigetelése

Ebben a táblázatban három különböző típusú komplett hőszigetelő rendszer árait tüntettük fel, melyek különböznek anyaguk és alkalmazási területük szerint. A kőzetgyapot rendszerek kiemelkedő hőszigetelési értékkel rendelkeznek, ideálisak külső falak és tetők szigetelésére. A grafitos EPS rendszerek rugalmasan alkalmazhatók mind külső, mind belső falakon, költséghatékony megoldást nyújtanak. A lábazati hőszigetelő rendszerek speciálisan az alapfalak hő- és nedvesség elleni védelmére fejlesztettek ki.

A hőszigetelő rendszerek árai jelentősen változhatnak a különböző forgalmazók kínálatában, ezért érdemes több helyről is árajánlatot kérni, és összehasonlítani a különböző lehetőségeket. Az árak mellett fontos figyelembe venni a minőséget és a garanciális feltételeket is, hogy a legjobb ár-érték arányú megoldást válasszuk.

Egy átlagos komplett hőszigetelő rendszer magában tartalmazza a lemezt, ragasztót, szövetet és vakolatot.

Átlagos rendszer tartalma: szigetelő lemez, ragasztó, szövet, vakolat. 

Komplett hőszigetelő rendszerek összetevői

A komplett hőszigetelő rendszerek kialakításukban és összetevőikben különböznek, azonban minden ilyen rendszer célja, hogy hatékony hőszigetelést biztosítson az épületek számára. Ezek az összetevők együttesen működnek, hogy maximalizálják a szigetelési hatékonyságot és hozzájáruljanak az otthoni komfort növeléséhez.

Mit tartalmaz egy alapcsomag?

Egy tipikus alapcsomag az alábbi elemeket tartalmazza:

  • Szigetelő lapok: Ezek a rendszer alapját képezik, és különböző anyagokból készülhetnek, attól függően, hogy milyen típusú szigetelésre van szükség.
  • Ragasztó és dübelek: A szigetelő lapok falra való rögzítéséhez szükséges anyagok.
  • Alapozó vakolat: Az előkészítő réteg, amely javítja a szigetelő lapok és a vakolat tapadását.
  • Üvegszövet háló: Erősíti a vakolatréteget és megakadályozza a repedések kialakulását.
  • Végleges vakolat: Az utolsó réteg, amely védelmet biztosít és esztétikai célokat is szolgál.

Hőszigetelő anyagok árakkal

Szigetelőanyag típusa

Vastagság (cm)

Ár (Ft/m²)

Expandált polisztirol (EPS)

10

1.500 - 2.000

Extrudált polisztirol (XPS)

10

2.000 - 2.500

Kőzetgyapot  

10

2.500 - 3.000

Üveggyapot  

10

2.300 - 2.800

Cellulóz

10

2.800 - 3.500

Fa szál

10

3.000 - 3.600

Az első táblázatban a különböző típusú hőszigetelő anyagok láthatóak hozzávetőleges árakkal.

Különböző típusú szigetelő lapok jellemzői

A szigetelő lapok kiválasztásakor figyelembe kell venni az épület adottságait és a kívánt szigetelési tulajdonságokat. Néhány gyakori típus:

  • Expandált polisztirol (EPS): Könnyű, de hatékony hőszigetelő, gyakran használják külső homlokzati szigetelésre. Általában fehér színű és több vastagságban kapható.
  • Extrudált polisztirol (XPS): Nagyobb teherbírású és vízálló, így alapozásra és nedves területek szigetelésére is alkalmas.
  • Kőzetgyapot: Kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, tűzálló, ezért biztonságos választás.

Alapozó vakolatok és szövethálók szerepe a hőszigetelésben

Az alapozó vakolatok és üvegszövet hálók elengedhetetlen elemei a komplett hőszigetelő rendszernek. Az alapozó vakolat javítja a szigetelő anyagok és a fal közötti tapadást, elősegíti a homogén felületek kialakítását és növeli a vakolatréteg tartósságát. Az üvegszövet háló beágyazása a vakolatba növeli annak szilárdságát, segít eloszlatni a mechanikai terheléseket, így megakadályozza a repedések kialakulását és hosszú távon is biztosítja a rendszer stabilitását. Ezek a komponensek együtt biztosítják, hogy a hőszigetelő rendszer ne csak hatékony, hanem tartós is legyen.

A hőszigetelő rendszerek típusai és alkalmazásuk

A hőszigetelő rendszerek kiválasztásakor alaposan át kell gondolni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb az adott épület számára. Minden rendszernek megvannak a sajátosságai, előnyei és specifikus alkalmazási területei, attól függően, hogy melyik épületrész szigeteléséről van szó.

Külső homlokzati szigetelés

A külső homlokzati szigetelés a legelterjedtebb módszer az épületek hőveszteségének csökkentésére. Ez a típusú szigetelés kívülről kerül az épületre, így javítja annak energetikai hatékonyságát anélkül, hogy belső térveszteség történne. A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik az EPS (expandált polisztirol) és a kőzetgyapot, amelyeket egy speciális ragasztóval rögzítenek a falhoz, majd egy üvegszövet hálóval erősítenek meg és végezetül egy vékony vakolattal fednek. Ez a módszer nem csak hőszigetelésben, hanem a homlokzat esztétikai megújításában is szerepet játszik.

Belső hőszigetelési megoldások

Amennyiben a külső szigetelés nem lehetséges vagy nem kívánatos, például műemlék épületeknél, a belső hőszigetelés jelenthet megoldást. Bár ez a módszer némi térveszteséggel jár, hatékonyan javítja az épület hőszigetelési tulajdonságait. A belső szigetelés során a szigetelőanyagot közvetlenül a belső falakhoz rögzítik, majd gipszkarton lemezekkel vagy más burkolóanyaggal fedik. Fontos, hogy a belső szigetelés során megfelelő párazáró réteget is alkalmazzanak, hogy elkerüljék a páralecsapódás okozta problémákat.

A tető- és padlószigetelés komponensei

A tető és a padló szigetelése szintén kulcsfontosságú az épületek energetikai hatékonyságának javításában. A tetőszigetelés esetében gyakran használnak kőzetgyapotot vagy üveggyapotot, amelyeket a tetőszerkezet alatt helyeznek el, így csökkentve a hőleadást a tetőn keresztül. A padlószigetelés során, különösen hideg alagsorok vagy földszintek esetében, XPS (extrudált polisztirol) lapokat alkalmaznak, amelyek alá egy párazáró réteget is érdemes helyezni, hogy megakadályozzák a nedvesség felszívódását.

Mind a tető-, mind a padlószigetelés jelentősen hozzájárul a hőveszteség csökkentéséhez és a komfortérzet növeléséhez.
Ezen túlmenően, a modern hőszigetelő rendszerek gyakran integrálják a légzáró és párazáró technológiákat is, amelyek tovább növelik az épület energetikai hatékonyságát és javítják a belső levegő minőségét. A párazáró rétegek megakadályozzák a kondenzvíz képződését és a penész kialakulását, így hozzájárulnak egy egészségesebb lakókörnyezet kialakításához.

Ezen az építőipari területen is fontos szem előtt tartani a fenntarthatóságot. Sok modern szigetelőanyag környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készül, és hozzájárul az épületek ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, így az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is.

Hogyan válasszuk ki a hőszigetelő rendszert?

Ez a folyamat az anyagok körültekintő kiválasztása mellett az épület alapos felmérését is magában foglalja.
Mire figyeljünk az anyagok kiválasztásakor?

A beszerzés előtt a következő paraméterekre feltétlenül gondoljunk.  

  • Hővezetési tényező: Ez a tulajdonság meghatározza, hogy mennyire hatékony a hőszigetelés. Alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkező anyagok jobban szigetelnek.
  • Tűzállóság: Bizonyos szigetelő anyagok jobban ellenállnak a tűznek, ami kritikus lehet bizonyos épületeknél.
  • Vízállóság és páraáteresztő képesség: Fontos, hogy az anyag képes legyen ellenállni a nedvességnek, ugyanakkor engedje a falakat "lélegezni", hogy elkerüljük a páralecsapódást.
  • Vastagság: Az anyag vastagsága közvetlenül befolyásolja a szigetelés hatékonyságát. Fontos egyensúlyt találni a megfelelő szigetelési érték és az épület adottságai között.
  • Fenntarthatóság: A környezettudatos építkezés szempontjából előnyös, ha újrahasznosított vagy alacsony környezeti hatású anyagokat választunk.

A szigetelési igények felmérése

Alaposan meg kell vizsgálni az épület jellemzőit és az adott éghajlati viszonyokat:

  • Épület típusa és állapota: Új építésű vagy már meglévő épületről van-e szó, illetve annak szerkezeti adottságai, mint például a falak vastagsága és anyaga meghatározzák a szükséges szigetelés típusát.
  • Éghajlat: Az épület földrajzi elhelyezkedése szerint változnak a szigetelési igények. Magasabb hőszigetelési értékkel kell számolni hidegebb éghajlaton, míg melegebb területeken a hűtési költségek csökkentése lehet a cél.
  • Energetikai hatékonyság: Az épület energetikai hatékonyságának javítása érdekében érdemes szakértői energetikai vizsgálatot végeztetni, ami segít azonosítani a legkritikusabb hőveszteségi pontokat.
  • Költségvetés: A munkálatokhoz rendelkezésre álló pénz szintén meghatározó tényező a szigetelő anyagok és technológiák kiválasztásában.

Telepítési útmutató lépésről lépésre

A hőszigetelő rendszer telepítése alapos tervezést és precíz munkavégzést igényel. A sikeres végeredmény érdekében fontos betartani az egymásra épülő lépéseket.

Alapozás és előkészítés

A munkálatok elkezdése előtt gondoskodnunk kell az alapozásról és az előkészítésről, amely magában foglalja:

  • Felmérés: Az épület alapos átvizsgálása során a szigetelendő felületeket állapotát kell megnézni.
  • Tisztítás: A szigetelés alá kerülő felületeket meg kell tisztítani a szennyeződésektől, és minden olyan anyagtól, ami akadályozhatja a megfelelő tapadást.
  • Javítás: Repedések és lyukak kitöltése, hogy egy sima és egyenletes alapfelületet biztosítsunk a szigetelés számára.
  • Alapozó felvitele: Egy speciális alapozót kell felvinni a falakra, amely javítja a ragasztás minőségét és növeli a szigetelés hatékonyságát.

Hőszigeteléssel kapcsolatos szolgáltatások költségei

Szolgáltatás  

Átlagos költség (Ft)

Komplett hőszigetelő rendszer telepítése (100 m²)

800.000 - 1.200.000

Szigetelési audit és tanácsadás

20.000 - 50.000

Régi szigetelés eltávolítása

100.000 - 150.000

Alapozás és előkészítés

50. 000 - 100.000  

Utómunkálatok és minőségellenőrzés

30.000 - 60.000 

A második táblázat egy átlagos hőszigetelési projekt különböző szakaszainak körülbelüli költségeit foglalja össze, beleértve a teljes rendszer kivitelezését, az előkészítő munkálatokat és az utómunkálatokat is. Ezek az információk segíthetnek a tervezésben és aköltségvetés összeállításában is.

A szigetelőanyagok és kiegészítők helyes beépítése

A megfelelő előkészítés után következik a szigetelőanyagok és a hozzájuk tartozó kiegészítők beépítése, ami a következő lépéseket foglalja magában:

  • Szigetelőanyagok beszerzése: Megfelelő vastagságú és típusú szigetelőanyagok (pl. EPS, XPS, kőzetgyapot) kiválasztása a projekt igényei alapján.
  • Rögzítés: A szigetelőanyagok falra való rögzítése speciális ragasztóval és/vagy mechanikai rögzítőkkel (pl. dübelek).
  • Üvegszövet háló alkalmazása: Egy üvegszövet háló elhelyezése a szigetelésen, amely erősíti a külső vakolást és megelőzi a repedések kialakulását.
  • Vakolás: A szigetelőanyagok vékony vakolattal történő bevonása, amely védelmet nyújt az időjárási viszontagságokkal szemben és esztétikai célt is szolgál.

Utómunkálatok és minőségellenőrzés

A szigetelőanyagok beépítése után az utómunkálatok és a minőségellenőrzés következik, amelyek biztosítják, hogy a hőszigetelő rendszer megfelelően került-e kivitelezésre:

  • Száradás: A ragasztó és a vakolat megfelelő száradásának biztosítása, ami elengedhetetlen a szigetelő rendszer stabilitása és tartóssága szempontjából.
  • Ellenőrzés: Az egész szigetelt felület alapos ellenőrzése, hogy nincsenek-e hiányosságok, repedések vagy egyéb problémák, amelyek befolyásolhatják a szigetelés hatékonyságát.
  • Utókezelés: Szükséges esetben az utókezelés, mint például a végleges vakolatréteg finomítása, színezése, vagy a szigetelés egyéb védelmi rétegeinek alkalmazása, hogy biztosítsuk az épület esztétikai megjelenését és további védelmét.
  • Szellőzés: Bizonyosodjunk meg róla, hogy a szigetelési munkálatok során nem záródott el a természetes szellőzési útvonal, különös tekintettel a tetőtérre és a padlásra, ahol a megfelelő légáramlás elengedhetetlen a páralecsapódás megelőzéséhez.
  • Garancia és dokumentáció: Gyűjtsük össze és őrizzük meg a munkálatokhoz kapcsolódó minden garancialevelet és dokumentációt, amelyek biztosítják a szigetelőanyagok és a munka minőségét. Ez fontos lehet későbbi javítások vagy értékesítés esetén.

A telepítés befejezése után érdemes egy utolsó szemle keretében átvizsgálni az épületet, hogy minden szigetelési pont megfelelően van-e kialakítva, és nincsenek-e látható hiányosságok vagy károsodások. Ezen felül, ajánlott időközönként szakemberrel ellenőriztetni a szigetelés állapotát, hogy időben észrevegyünk és javíthassunk minden esetleges problémát, ezzel is meghosszabbítva a hőszigetelő rendszer élettartamát.

A hőszigetelő rendszer helyes telepítése és karbantartása hozzájárul az épület energiahatékonyságának javításához, a fűtési és hűtési költségek csökkentéséhez, valamint a kényelem növeléséhez. Ezért fontos, hogy minden lépést gondosan és szakszerűen hajtsunk végre, és ne habozzunk szakember segítségét kérni.

Ha nincs időnk saját magunk megcsinálni az utólagos külső szigetelést, akkor bízzuk meg hozzáértő szakembereket!

Ha nincs időnk saját magunk megcsinálni az utólagos külső szigetelést, akkor bízzuk meg hozzáértő szakembereket!

Hol keressük szakembert?

Amikor hőszigetelő szakembert keresünk a munka elvégzéséhez, több forrás is rendelkezésünkre áll, hogy megtaláljuk a megfelelő szakértőt. Az alábbiakban néhány bevált módszert sorolunk fel:

Személyes ajánlások

Kérdezzük meg barátainkat, családtagjainkat, kollégáinkat vagy szomszédainkat, akik már végeztettek hasonló munkát. Ők értékes visszajelzést tudnak adni a szakember munkájának minőségéről, megbízhatóságáról és az árakról.

Online platformok és szakemberkereső szolgáltatások

Számos online platform és szakemberkereső szolgáltatás áll rendelkezésre, ahol hőszigeteléssel foglalkozó szakemberek és vállalkozások profiljait böngészhetjük. Ezek az oldalak gyakran tartalmaznak felhasználói értékeléseket és véleményeket, amelyek segíthetnek a döntésben. Népszerű oldal Magyarországon a Qjob.hu a szakemberkereső portál.

Szakmai szervezetek és egyesületek

Kapcsolatba léphetünk szakmai szervezetekkel és egyesületekkel, mint például a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Építőipari Névjegyzék, amelyek ajánlhatnak megbízható szakembereket. Ezek a szervezetek gyakran rendelkeznek adatbázissal az általuk tanúsított vagy ajánlott szakemberekről.

Helyi építőanyag-kereskedések

Az építőanyag-kereskedésekben dolgozók gyakran ismernek helyi szakembereket és vállalkozásokat. Érdemes őket megkérdezni, mivel sokszor visszajelzést kapnak az ügyfelektől a különböző szakemberek munkájáról.

Fontos, hogy mielőtt döntést hozunk, kérjünk be több ajánlatot, és tájékozódjunk a szakember korábbi munkáiról. Ne habozzunk referenciákat kérni, és ha lehetséges, tekintsük meg személyesen a szakember által korábban elvégzett munkákat. Ez segít abban, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk a hőszigetelési projektünkkel kapcsolatban.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy komplett hőszigetelő rendszer telepítése Magyarországon?

Az ár több összetevőn múlik, jellemzően az anyagok típusától, a szigetelés vastagságától, az épület méretétől és a munkadíjtól függ. Egy átlagos méretű családi ház esetében a teljes költség általában több százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet.

Melyek a leggyakrabban használt anyagok?

A leggyakrabban használt hőszigetelési anyagok közé tartozik az expandált polisztirol (EPS), extrudált polisztirol (XPS), kőzetgyapot és üveggyapot. Ezek az anyagok különböző vastagságokban és hőszigetelési értékekkel léteznek, így lehetővé téve a projekthez leginkább illő anyag kiválasztását.

Hol találhatok megbízható szakembert?

A Qjob.hu egy olyan platform, ahol képzett és megbízható szakemberekkel léphetünk közvetlenül kapcsolatba. A weboldal lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a szolgáltatásokat, árakat és korábbi ügyfelek véleményeit elolvassuk.

Milyen előnyökkel jár egy komplett hőszigetelő rendszer kialakítása?

Ez a technológia többek között jelentős energiamegtakarítást eredményez, csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, javítja a komfortérzetet, valamint hozzájárul az ingatlan piaci értékének növeléséhez. Emellett, a megfelelő hőszigetelés segít az ökológiai lábnyom csökkentésében is.

Hogyan befolyásolja a szigetelés vastagsága a komplett hőszigetelő rendszer költségét?

Természetesen vastagabb szigetelés esetén több anyagot kell felhasználni, ami növeli a költségeket, viszont hosszú távon nagyobb energiamegtakarítást eredményez, ami csökkenti a fűtésre és hűtésre kiadott összeget.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a komplett hőszigetelő rendszer árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést